De Zweedse toeristenbond heeft een telefoonnummer aangemaakt waarmee het mogelijk is om met een willekeurige Zweed een gesprek aan te gaan.

Bellers krijgen een Zweed aan de lijn die zich daarvoor heeft aangemeld middels een speciale app of de website van The Swedish Number.

Vervolgens kan die persoon alles gevraagd worden over Zweden. Het doel is om het land aan te prijzen, maar ook andere onderwerpen mogen aan bod komen.

Het is de bedoeling dat potentiële toeristen op deze manier een ander beeld van Zweden krijgen dan in boeken en gidsen wordt gepresenteerd.

Steeds andere Zweed

De toeristenbond garandeert dat de beller bij elk nieuw telefoontje een andere Zweed aan de lijn krijgt. Als er niet wordt opgenomen, wordt er automatisch doorverbonden naar een ander persoon.

"Ik heb deze morgen al drie telefoontjes beantwoord", zegt een willekeurige Zweed tegen NU.nl. "Twee uit de Verenigde Staten en een uit Rusland."

Hij is niet bang dat het aantal telefoontjes uit het buitenland te groot gaat worden. "Ik kan er voor kiezen om niet op te nemen, of ik zeg dat ik even niet beschikbaar ben."