Punxsutawney Phil, de beroemdste bosmarmot ter wereld, heeft dinsdag zijn eigen schaduw niet gezien. Volgens lokaal bijgeloof betekent dit dat de lente in 2016 vroeg valt.

De bosmarmot kwam in het stadje Punxsutawney in de Amerikaanse staat Pennsylvania om iets voor 7.30 uur 's ochtends uit zijn hol, melden Amerikaanse media.

Volgens bijgeloof kan de bosmarmot op 2 februari voorspellen of de lente nog lang op zich laat wachten. Het dier ontwaakt dan uit zijn winterslaap. Als Phil bij het ontwaken zijn eigen schaduw ziet, dan duurt de winter nog zes weken langer.

Het evenement vond dit jaar voor de 128e keer plaats. Meer dan 20.000 mensen woonden de viering in Punxsutawney bij en brachten de hele nacht door bij het hol van de stadsmascotte.

Video: Bosmarmot voorspelt vroege lente in 2016

Bosmarmot Phil voorspelt vroege lente
Bosmarmot Phil voorspelt vroege lente

Vraagtekens

Volgens de website van Phil heeft het knaagdier het altijd bij het rechte eind, maar Amerikaanse meteorologen zetten hun vraagtekens bij de voorspellende gaven van de bosmarmot.

Het feest, dat in meer Amerikaanse steden wordt gevierd, vormde het middelpunt van de filmklassieker Groundhog Day uit 1993. In deze komedie speelt acteur Bill Murray een cynische journalist die verslag moet doen van de ceremonie. Door een bizarre speling van het lot blijft Murray op 2 februari hangen en maakt hij elke dag opnieuw de door hem zo gehate dag mee.

Het Amsterdamse filminstituut Eye vertoont de beroemde komedie al een aantal jaar op 2 februari.