Emmen heeft deze zomer een primeur. De Drentse gemeente krijgt het eerste duurzame houten fietspad ter wereld.

De houten strook komt te liggen tussen de dorpen Klazienaveen en Weiteveen, schrijft het Dagblad van het Noorden woensdag.

Het fietspad is gemaakt van biocomposiet, geperste platen van voornamelijk houtsnippers en biohars. Het materiaal is heel hard en enorm slijtbestendig.

Het initiatief voor het houten fietspad komt van de provincie Drenthe en het recreatieschap Drenthe. Als het houten pad goed bevalt, denken de initiatiefnemers in samenwerking met een aantal lokale bedrijven een fabriek te starten om de duurzame platen te produceren. Op termijn kan dit werk opleveren voor 75 inwoners van Emmen.

Nederlands-Indië

Bij het testen van het houten fietspad wordt vooral bekeken hoe het materiaal zich in de praktijk gaat gedragen. Ook is de vraag of het biocomposiet 'hufterbestendig’ is. De eerste resultaten worden in het najaar verwacht.

Historici laten woensdag aan NU.nl weten dat het mogelijk niet het allereerst houten fietspad ter wereld is. Aan het begin van de twintigste eeuw werden er in moerassen in Nederlands-Indië houten paadjes aangelegd waarover ook werd gefietst. Dit zou onder meer op het eiland Celebes het geval zijn geweest.