Een Britse arbeider die was aangehouden voor het beledigen van een Kirgizische paardenworst, moet het land binnen 24 uur verlaten.

De officiële reden is dat hij geen geldige werkvergunning zou hebben, meldt Skynews dinsdag.

De man, die voor een Canadees bedrijf werkzaam was in een goudmijn in Kirgizië, haalde zich met een lomp Facebook-bericht de woede van zijn collega’s op de hals. Hij stelde dat de lokale delicatesse 'chuchuk', een speciale paardenworst, eruit zag als een "paardenpenis".

De opmerking viel zo slecht bij zijn collega’s dat zij zondag het werk in de mijn korte tijd neerlegden. De Brit haalde zijn bericht op Facebook weg en plaatste een excuus. Desondanks hebben de mijnwerkers een officiële klacht ingediend voor haatzaaien en racisme.

Belediging

De man werd op zondagavond opgepakt op het vliegveld van hoofdstad Bisjkek. Vermoedelijk probeerde hij het land te ontvluchten. De Brit zou voor de belediging een celstraf van tussen de drie en vijf jaar kunnen krijgen.

De wetten voor het beledigen van lokale tradities en gewoonten zijn aangescherpt sinds het land zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk verklaarde.

De Kirgizische veiligheidsdienst liet hem na verhoor gaan met een waarschuwing. Een lokale rechtbank besloot dinsdag dat de man het land moest verlaten vanwege de verkeerde werkvergunning.