Vele duizenden Japanners hebben dinsdag in Tokio deelgenomen aan kalligrafeercompetitie waarmee traditioneel het nieuwe jaar wordt ingeluid. 

Kalligraferen, de kunst van het schoonschrijven, staat in Japan in zeer hoog aanzien omdat er een hoge mate van concentratie voor nodig is.

De deelnemers aan de competitie, die plaatsvond in een grote zaal in het hartje van Tokio, schreven in sierlijke letters gelukwensen voor hun geliefden op enorme vellen papier. Zij gebruiken hiervoor een dikke kwast met paardenhaar en speciale inkt die is gemaakt van houtskool.

De leeftijd van de kandidaten varieerde: de jongste was 13, de oudste 93. Zij kwamen uit alle uithoeken van  Japan. De schoonschrijvers hadden 24 minuten de tijd om hun wens te voltooien.

Bekijk een video van de wedstrijd:

Winnaar

De winnaar is overigens nog niet bekendgemaakt. Dit gebeurt pas op 21 februari, in het bijzijn van vertegenwoordigers van het ministerie van Cultuur. De jury beoordeelt de ruim drieduizend kalligrafieën op de streken van het penseel, de compositie en de tekstuele samenstelling van de wens.