Een Britse arbeider die werkt in een goudmijn in Kirgizië kan vijf jaar de cel ingaan voor het beledigen van de lokale delicatesse 'chuchuk'.

De man, die werkzaam is voor een Canadees bedrijf, plaatste volgens The Guardian een hatelijke opmerking over een 'chuchuk', een traditionele Kirgizische paardenworst.

Hij stelde op Facebook dat zijn Kirgizische collega’s tijdens de kerstdagen in de rij stonden voor de "paardenpenis", zoals hij de worst omschreef.

De opmerking viel zo slecht bij zijn collega’s dat zij zondag het werk in de mijn korte tijd neerlegden. De Brit haalde zijn bericht op Facebook weg en plaatste een excuus.

Haatzaaien

Desondanks hebben de mijnwerkers een officiële klacht ingediend voor haatzaaien en racisme. De man werd op zondagavond opgepakt op het vliegveld van hoofdstad Bisjkek. Vermoedelijk probeerde hij het land te ontvluchten.

De Brit kan voor zijn belediging een celstraf van tussen de drie en vijf jaar tegemoet zien. De wetten voor het beledigen van lokale tradities en gewoonten zijn aangescherpt sinds het land zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk verklaarde.