'Verenigd Koninkrijk wil aantal opmerkelijke wetten verminderen'

Het Britse parlement heeft aanzet gegeven tot vermindering van het aantal wetten. Voor volgend jaar staan zo'n tweehonderd bepalingen gepland om te worden ingetrokken.

Dat meldt The New York Times dinsdag.

Het uitpluizen van de ruim 44.000 wetten is gedaan door twee advocaten en een onderzoeker van een commissie die verantwoordelijk is voor het herzien van wetten en het aanbevelen van wijzigingen.

Sommige wetten dateren van 1267 en zijn vandaag de dag op zijn minst opmerkelijk te noemen. Zo mag je in het Verenigd Koninkrijk niet met een houten plank op een drukke stoep lopen. Ook in dronken toestand paardrijden en het dragen van een harnas in het Britse parlement is momenteel nog illegaal.

Een tapijt uitkloppen op straat is ook verboden, tenzij het gaat om een deurmat en deze wordt uitgeklopt vóór 08.00 uur.

'Serieus probleem'

Emeritus hoogleraar Andrew Lewis aan de University College London noemt de grote verscheidenheid aan curieuze wetten een "serieus probleem". "Ik denk dat het verschrikkelijk belangrijk is dat niemand grip krijgt op het geheel."

Lewis merkt daarbij op dat veel oude wetten de tand des tijds hebben overleefd, omdat criminaliteit en slecht gedrag dat ook hebben gedaan. "De menselijke natuur verandert niet veel, maar de instituties die we hebben ontwikkeld om onszelf te beschermen, organiseren en besturen, doen dat wel. Dan wordt het noodzakelijk om de bestaande wetgeving aan te passen."

Grondig onderzocht

Voordat een intrekking wordt voorgesteld aan het Britse parlement, wordt de wet grondig onderzocht en besproken, zegt Elaine Lorimer van de commissie. "Het onderzoek moet ervoor zorgen dat een dergelijk onderzoek in de toekomst niet meer nodig is."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie