De marathon van Londen heeft volgend jaar een bijzondere deelnemer: de Britse astronaut Tim Peake. In het ruimtestation ISS rent hij op 24 april de 42 kilometer en 195 mee op een loopband.

Hij start op hetzelfde moment als de 30.000 deelnemers op aarde, 400 kilometer onder hem.

Bij het rennen in het ISS krijgt Peake te maken met een probleem dat niet op te lossen is: de gewichtloosheid. Om te voorkomen dat hij wegzweeft, heeft hij de hele tijd elastieken vanuit de vloer om zijn schouders zitten.

Peake verwacht dat hij al na veertig minuten last krijgt van die banden. Om hem af te leiden, ziet hij tijdens het rennen de straten van Londen voor zich op een iPad.

Video: Tim Peake's voorbereidingen voor marathon in ruimte

Tim Peake's voorbereidingen voor marathon in ruimte
Tim Peake's voorbereidingen voor marathon in ruimte

Vliegende start

Peake rende de marathon van Londen in 1999 ook. Toen finishte hij na drie uur en bijna negentien minuten. Nu hoopt hij binnen vier uur over de 'streep' te komen. In het ISS draait hij in die tijd bijna drie rondjes rond de aarde. Het ruimtestation draait met een snelheid van 28.800 kilometer per uur ronde de aarde.

Peake heeft dus "een vliegende start", meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag. De astronaut wordt op 15 december gelanceerd.