Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Brazilianen klaar met zandsculpturen

Brazilianen hebben genoeg van zandsculpturen van naakte vrouwen

Een van de meest opmerkelijke toeristische attracties van Rio de Janeiro ligt onder vuur.
Door NU.nl

Dat meldt persbureau AFP.

Het gaat om een aantal enorme zandsculpturen van wulpse, schaars geklede vrouwen die op het strand liggen. De beelden zijn gemaakt door Ubiratan da Conceiçao dos Santos, een 63-jarige kunstenaar die al bijna een kwart eeuw het strand van de wijk Copacabana voorziet van zandsculpturen.

Zijn nieuwe creatie is zeer populair onder toeristen, die veelvuldig selfies nemen met de zandvrouwen. Maar een lokale bewonersorganisatie, de Society of Friends of Copacabana, is niet gelukkig met de toevoeging op het strand.

Video: Naakte zandsculpturen in Rio de Janeiro

Beeld uit video: Naakte zandsculpturen in Rio de Janeiro
Afspelen knop

Naakte zandsculpturen in Rio de Janeiro

Naakte zandsculpturen in Rio de Janeiro

Seksuele boodschap

Critici stellen dat de vrouwenbeelden prostitutie uitlokken en de stad een negatief imago bezorgen en eisen dat de beelden worden verwijderd. "De beelden geven een seksuele boodschap af aan toeristen", stelt een woordvoerder. "Ze moeten kennis nemen van onze prachtige cultuur en natuur, in plaats van vrouwenbillen." Burgemeester Bruno Ramos heeft zijn steun uitgesproken voor de protestbeweging.

De kunstenaar vindt dat zijn kunst gecensureerd dreigt te worden. "De stad kan beter het geweld in de stad aanpakken dan tijd te besteden aan dit circus rond mijn beelden", stelt hij.

Eerder leverden soortgelijke beelden die de kunstenaar maakte al discussie op toen paus Franciscus in 2013 de stad bezocht. Tegenstanders bedekten toen massaal de billen van de vrouwen uit respect voor de kerkvader.

Brazilianen klaar met zandsculpturen

 

Aanbevolen artikelen