Tegenstanders van de Zimbabwaan die bij een wedstrijd verkozen werd tot lelijkste man van het land, zijn boos op de jury.

Sinds 2012 wordt in Zimbabwe elk jaar bepaald wie er het slechtst uitziet. Dit jaar is dat de 42-jarige Mison Sere.

Alle voorgaande edities van de wedstrijd werden gewonnen door William Masvinu, die zich niet kan vinden in het besluit om Sere tot lelijkste man te benoemen, zo meldt AP maandag.

Hij vindt namelijk dat Sere te knap is om te kunnen winnen. Volgens de Masvinu is de lelijkheid van Sese gebaseerd op zijn ontbrekende tanden. "Ik ben van nature lelijk. Hij niet. Hij is alleen lelijk wanneer hij zijn mond opent", aldus Masvinu.

Andere deelnemers kunnen zich vinden in de kritiek. "Moeten we onze tanden verliezen om te kunnen winnen", vraagt een kandidaat zich af.

Duwen

Toen de juryleden bekend maakten dat zij Sere de lelijkste man vonden, liepen de gemoederen hoog op. Mensen zouden elkaar uit boosheid hebben geduwd.

Een van de juryleden legt uit waarom niet Masvinu, maar juist Sere de wedstrijd heeft gewonnen. "Sere heeft zijn best moeten doen om zijn lelijkheid te vergroten door stunts te doen met zijn gezichtsuitdrukking. Masvinu dacht dat hij zo lelijk was dat hij zijn best niet hoefde te doen."

Handicap

De klachten van de andere kandidaten zijn enigszins te begrijpen.  De organisatoren van de competitie kondigden eerder aan dat de lelijkheid niet gebaseerd mag zijn op handicaps, waar het ontbreken van tanden ook onder zou kunnen worden geschaard.

De competitie wordt overigens met goede bedoelingen georganiseerd. David Machowa, de initiatiefnemer voor de wedstrijd, wil het stigma van lelijkheid doen verdwijnen door het onder de aandacht te brengen.

In 2014 ging de wedstrijd niet door wegens een gebrek aan sponsors.