Vijf mijnwerkers hebben in de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam 41 dagen onder de grond overleefd door kikkers en kakkerlakken te eten.

Dat meldt persbureau AFP.

De mijnwerkers behoorden tot een groep van twintig mannen die op 5 oktober na het instorten van de mijnschacht vast kwamen te zitten in een goudmijn 100 meter onder de grond. Veertien van hen wisten na het ongeluk nog boven te komen, maar zes mannen kwamen niet meer weg.

Een van hen overleed tijdens de 41 dagen onder de grond. De andere mannen leefden bijna zes weken in de duisternis en dronken vuil grondwater om te overleven.

Wonder

In eerste instantie hadden de mijnwerkers nog lampen en mobiele telefoons waarmee ze contact onderhielden met de buitenwereld. Hun menu bestond uit kakkerlakken, ondergrondse kikkers en andere insecten die onder de grond leven.

Het vijftal werd zondag uit de benarde positie bevrijd. Zij zijn allemaal ernstig verzwakt opgenomen in het ziekenhuis. Het ministerie van mijnbouw noemt het feit dat de mijnwerkers na zo’n lange tijd levend naar boven kwamen "een wonder".