De chef van het Indonesische organisatie voor drugsbestrijding (BNN), generaal Budi Waseso, is maandag op bezoek in het noorden van Sumatra om krokodillen te werven voor zijn detentieproject. 

De geschikt bevonden reptielen moeten de generaal helpen een gevangeniseiland speciaal bestemd voor drugscriminelen te bewaken. Krokodillen kan je in tegenstelling tot de gewone cipier niet omkopen, redeneert de generaal. Dat voorkomt ontsnappingen.

De krant Jakarta Globe meldt dat Waseso zijn 'krokodillenplan' heeft afgestemd met de minister van Justitie en Mensenrechten. Groen licht voor het plan is er evenwel nog niet, maar het project loopt. De generaal gaat ook krokodillen op Sulawesi en in Papoea bekijken of ze geschikt zijn.

Waseso wil een gevangeniseiland ver van de bewoonde wereld, waar de drugscriminelen het zelf moeten zien te rooien. Wel krijgen ze er voedsel toegestuurd. Het eiland zal worden omringd door ''zo veel mogelijk woeste krokodillen''.

Waseso wil een einde maken aan de bloeiende handel in drugs in penitentiaire inrichtingen, waar veel drugscriminelen hun leven van buiten de gevangenis vrijwel ongestoord voortzetten.