De oudste boom van Schotland ondergaat volgens biologen een spontane geslachtsverandering. 

De venijnboom in het Schotse dorpje Fortingall produceert stuifmeel, een teken dat het om een mannelijk exemplaar gaat.  

Maar bioloog Max Coleman van de Royal Botanical Garden in Edinburgh ontdekte onlangs ook rode besjes aan de takken van de boom. Normaal gesproken groeien deze bessen alleen aan vrouwelijke bomen.

Dat meldt BBC News.

Top

Geslachtsveranderingen komen vaker voor bij coniferen, de groep van soorten waartoe ook venijnboom behoort. Waarom het proces optreedt, weten biologen niet. 

De geslachtsverandering van de venijnboom is extra bijzonder door de plek waar de rode besjes zijn gegroeid. "Normaal gesproken vindt een geslachtsverandering  plaats in de kruin en verandert niet de hele boom van geslacht", verklaart Coleman in de Britse krant The Independent. "In de venijnboom van Fortingall lijkt slechts één kleine tak aan de buitenkant van de kruin zich  vrouwelijk te gedragen.

Jaarringen

De rode besjes zijn inmiddels geplukt door Coleman. Hij wil de zaden gaan bestuderen in zijn laboratorium in de hoop meer te weten te komen over de geslachtsverandering.

e venijnboom van Fortingall wordt beschouwd als de oudste boom van Schotland, mogelijk gaat het zelfs om de oudste boom van Europa.

De boom zou tussen de 2000 en 5000 jaar oud zijn. De precieze leeftijd van de conifeer is echter lastig te achterhalen omdat de jaarringen in de stam van de boom zijn weggerot.