Het gebouw van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken in Den Haag behoort tot de vreemdste wolkenkrabbers ter wereld.

Dat stelt de Britse krant The Guardian die een lijstje heeft samengesteld.

"De twee torens proberen wanhopig te passen bij het architectonische erfgoed van de stad", stelt de krant. "Dat is niet zo gemakkelijk als je 104 meter hoog bent. Het 35 meter hoge dak is puur ter decoratie." 

De samenstellers van de lijst noemen in hun commentaar ook de bijnaam die de Haagse bevolking het gebouw heeft gegeven vanwege de opmerkelijke daken: de 'Tieten van Den Haag'.

Dubieus

Het gebouw werd oorspronkelijk opgeleverd eind jaren zestig. In de jaren negentig werd het 'Transitorium', zoals het toen heette, tot op het skelet afgebroken en herbouwd. Toen werden ook de twee markante puntdaken geplaatst op het 'Castalia', zoals het gebouw officieel is gedoopt.

De 'Haagse tieten' is één van de drie Europese vermeldingen in de top 20-lijst. De andere Europese objecten die het dubieuze klassement hebben gehaald, zijn de glazen piramide Tour Triangle (die de komende jaren in Parijs wordt gebouwd) en de houten wolkenkrabber Sutyagin in de Russische stad Archangelsk.

Andere vreemde bouwwerken die The Guardian in de lijst heeft opgenomen, zijn het Olifanten-gebouw in Bangkok, het Tianzi Hotel in de Chinese stad Langfang (een hotel in de vorm van drie mannen) en de Full Moon Tower in de Azerbeidjaanse stad Bakoe, een gebouw dat geïnspireerd is op de Death Star uit de Star Wars-films.