Het grootste zeiljacht ter wereld is maandag begonnen aan zijn eerste proefvaart. De White Pearl is 140 meter lang, de drie masten zijn ongeveer 90 meter hoog. 

Aan het jacht wordt al drie jaar in het diepste geheim gebouwd op een afgesloten deel van een werf in Kiel. De bouwer van het schip wil niets zeggen over de test en de oplevering.

De driemaster is besteld door de Russische miljardair Andrej Melnitsjenko. Hij zou enkele honderden miljoenen euro's hebben betaald. Melnitsjenko bezit al een luxejacht dat in 2008 werd opgeleverd.

Ook daaraan zou hij enkele honderden miljoenen hebben uitgegeven. Aan boord van het eerste schip zijn drie zwembaden. De kranen kostten tienduizenden euro's per stuk. Uit het plafond komt een plasmascherm van 60 inch, ongeveer 1,5 meter, in doorsnee.

Ontevreden

In 2013 sleepte Melnitsjenko het Nederlandse AkzoNobel voor de rechter, omdat hij ontevreden was over de verf op zijn jacht. Die zou afbladderen. Hij eist miljoenen euro's schadevergoeding. Die zaak loopt volgens het bedrijf nog.

De 43-jarige tycoon heeft ook een eigen Boeing 737 en villa's in Groot-Brittannië en Frankrijk. Volgens zakenblad Forbes heeft hij een vermogen van ruim 8 miljard euro. Melnitsjenko richtte in 1993, op 21-jarige leeftijd, een zakenbank op. Hij verdiende een vermogen, dat hij investeerde in bedrijven die grondstoffen winnen.