Een Tsjechische kunstenaarsgroep heeft afgelopen weekend de vlag op het paleis van de president ingewisseld voor een reusachtige, rode onderbroek. De groep deed dat uit protest tegen de Tsjechische president Milos Zeman.

Drie kunstenaars van de groep 'Ztohoven' klommen zaterdag verkleed als schoorsteenvegers op het dak van het paleis in Praag. Daar haalden ze de vlag naar beneden en hesen ze de nieuwe 'vlag' voor "een man die zich nergens voor schaamt". 

Op hun website vroeg het kunstenaarscollectief zich af of dit de vuile was van president Zeman was, aldus de krant The Prague Post.

Ztohoven wilde met de stunt bekritiseren dat Zeman "dubieuze dictators" steunt en nauwe betrekkingen heeft met China en Rusland. Ook zouden ze het hebben gedaan om aan de kaak te stellen dat de president niet wil dat gehandicapte kinderen in dezelfde klas zitten als kinderen die niet gehandicapt zijn.

Heiligschennis

De drie mannen zijn opgepakt. Een woordvoerder van de president noemt de stunt heiligschennis van staatssymbolen. Ztohoven staat bekend om zijn provocerende stunts.

Zo hackte het kunstenaarscollectief in 2007 de camera's van de staatsnieuwszender en lieten ze een nepatoomexplosie zien.