De Russische president Vladimir Poetin en de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi hebben volgens de BBC voor grote ophef gezorgd met een wijnproeverij op de Krim.

Oekraïense aanklagers vervolgen de directrice van een wijnmakerij omdat ze een 240 jaar oude fles zou hebben ontkurkt voor de vrienden.

De mannen lieten zich onlangs rondleiden bij een beroemde wijnmakerij op het schiereiland. Volgens een getuige opende directrice Yanina Pavlenko daarbij een fles wijn uit 1775 voor het duo. Ook vroeg Berlusconi of hij een wijn uit 1891 kon proeven.

De vermeende wijnproeverij schoot Oekraïense aanklagers in het verkeerde keelgat. De 240 jaar oude fles zou tienduizenden euro's waard zijn; geld dat volgens het Openbaar Ministerie naar de Oekraïense staatskas zou moeten vloeien. Pavlenko wordt daarom aangeklaagd voor verduistering.

Niet alleen de wijnproeverij ergert de Oekraïense autoriteiten. Berlusconi kreeg na zijn bezoek aan de door Rusland geannexeerde Krim te horen dat hij de komende drie jaar niet meer welkom is in Oekraïne.