De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft dinsdag geblunderd bij de opening van het parlement. De 91-jarige regeringsleider las de verkeerde speech voor.

Mugabe gebruikte de toespraak eind augustus al een keer tijdens de 'State of the Nation', een soort troonrede. Daarin sprak hij zijn hoop uit dat China zou helpen om de economie in Zimbabwe weer te laten opleven.

Het oplezen van de speech duurde in totaal 25 minuten. Al die tijd had Mugabe niet in de gaten dat hij de tekst al eerder had voorgelezen. 

De belangrijkste oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) greep de blunder meteen aan om te speculeren over de gezondheid van de bejaarde Mugabe.

''Iedereen die nog een gezonde geest heeft zou snel door hebben gehad dat het de verkeerde speech was", aldus de MDC, die kritiek heeft op de lange regeringsperiode van Mugabe, die al sinds 1980 aan de macht is.

Volgens Mugabe hebben medewerkers van hem de toespraken door elkaar gehaald. Hij houdt later op de dag nog een keer de goede speech.

Video: Mugabe leest verkeerde speech voor

Mugabe leest verkeerde speech voor
Mugabe leest verkeerde speech voor