Tussen Zwitserland en Frankrijk is ruzie ontstaan omdat de Zwitserse luchtmacht water heeft gehaald uit een Frans meer om koeien te verzorgen.

In de Alpenrepubliek heerst deze zomer droogte. Daarom moet de Zwitserse luchtmacht 20.000 koeien in het westen van het land met helikopters met water verzorgen.

Eigenlijk was het de bedoeling dat dat water uit Zwitserse meren zou worden gehaald. Het Franse meer Lac des Rousses, vlak over de grens, was echter dichterbij: dat scheelde de piloten een kwartier reistijd.

Franse badgasten zagen een Zwitserse helikopter in camouflagekeuren herhaaldelijk water stelen. De chef van de Zwitserse strijdkrachten heeft inmiddels excuses aangeboden, aldus de krant Süddeutsche Zeitung.

Kwaad

De burgemeester van een Franse gemeente waarin het Lac des Rousses ligt, is bijzonder kwaad over de Zwitserse actie omdat hij het drinkwater voor zijn eigen inwoners heeft moeten rantsoeneren wegens hitte en droogte.

De Zwitserse luchtmacht gebruikte in eerste instantie als excuus dat in Parijs om een vergunning was gevraagd om over Frans grondgebied te mogen vliegen en dat die vergunning was verleend.

In de vergunningaanvraag was echter met geen woord gerept over de onttrekking van duizenden liters water.