De ontsnapping van kartelleider en drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman uit een Mexicaanse gevangenis heeft ertoe geleid dat shirts en hoeden met zijn beeltenis in het Midden-Amerikaanse land als warme broodjes over de toonbank gaan.

Dat schrijft Business Insider.

Vooral in Mexico en de Verenigde Staten doen velen hun best een kledingstuk of ander voorwerp met het gezicht van 'El Chapo' te bemachtigen.

Een van de best lopende artikelen is een opsporingsposter waarop Guzman uit de gevangenis breekt, met een zak vol geld in zijn handen en het woord 'baas' gedrukt op zijn gezicht. Op de poster staat ook de miljoenenbeloning vermeld die is uitgeloofd voor zijn vangst.

Ook t-shirts doen het goed: de in Los Angeles gevestigde online-winkel Kartel Kollection meldt dat een shirt waarop een jonge Guzman is afgebeeld al is uitverkocht. "We hebben altijd goede zaken gedaan, maar natuurlijk hebben we in de laatste weken de productie moeten opschroeven", zei een van de managers van de website tegen persbureau AFP.

'Narco-cultura'

De hype rond 'Guzman merchandise' maakt deel uit van de zogenoemde 'narco-cultura', de verheerlijking van drugsbendes en -criminelen, die vooral populair is in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Drugkartels dienen als inspiratie voor goedkoop geproduceerde films op lokale markten en 'narco-corridos', ballades over de drugshandel die veel lijken op polka-muziek.

Voortvluchtig

Guzman ontsnapte op 11 juni via een tunnel uit de zwaar beveiligde gevangenis in Almoloya de Juárez in Centraal-Mexico. Overal ter wereld werd verbaasd gereageerd op de 1.500 meter lange tunnel, die onder andere was uitgerust met zuurstoftanks en motorrails. 

Ondanks een grote klopjacht door de Mexicaanse autoriteiten is Guzman nog steeds voortvluchtig.

Zo kon 'El Chapo' ontsnappen: