Het toevoegen van de extra reistijd én het extra calorieënverbruik op omleidingsborden voor fietsers blijkt zeer zinvol. Dat ontdekte de gemeente Den Haag afgelopen week tijdens een test van een stadsdeeldirecteur.

Vanwege werkzaamheden rond het De Savornin Lohmanplein moeten fietsers op de Laan van Meerdervoort deze de zomer een klein stukje omrijden.

Het neutrale omleidingsbord bleek weinig effect te hebben: de meeste fietsers vervolgden gewoon hun weg dwars door de werkzaamheden heen, vertelt een woordvoerder van de gemeente. 

De stadsdeeldirecteur liet er vervolgens een bord onder hangen, waarop te lezen staat dat de omleiding slechts drie minuten extra reistijd oplevert én dat fietsers met de extra meters maar liefst 22 extra kilocalorieën verbranden.

"Sindsdien is het aantal fietsers dat het bord negeert substantieel afgenomen", aldus de woordvoerder tegen NU.nl. "Het spontane idee blijkt een schot in de roos." Zij kent geen andere gemeenten waar deze methode eerder is toegepast.

De gemeente Den Haag overweegt serieus in de toekomst vaker dit soort 'calorieborden' te gaan gebruiken om fietsers aan te sporen omleidingsroutes te volgen. Op sociale media werd de afgelopen week al erg enthousiast gereageerd. Mensen noemden het onder meer "het leukste verkeersbord in tijden".