Voor het eerst in tientallen jaren wint de meisjesnaam Elsa aan populariteit in de Verenigde Staten. Die stijging is mogelijk toe te schrijven aan de Disney-film Frozen uit 2013.

Dat blijkt uit een telling in van babynamen in 2014 in de VS waarover de New York Times bericht.

Ondanks dat Elsa nog lang niet bovenaan de lijst met meest gebruikte namen staat, Elsa staat nu op plek 286, is er wel een enorme stijging te bekennen. Het is sinds 1917 voor het eerst dat de naam weer in de top 500 terecht is gekomen.

Er is geen groot verschil op te merken bij andere namen van personages uit de film. De meisjesnaam Anna was altijd al relatief populair en staat dit jaar op plek 34 van meest toegekende namen.

Olaf, zoals de sneeuwpop in Frozen heet, wordt een stuk minder uitgedeeld door kersverse ouders. Slechts 22 baby's zijn vorig jaar zo genoemd, dat is wel nog een stijging van de negen stuks in 2013.

Video: De trailer van Frozen

Trailer Frozen:
Trailer Frozen:

Nederland

De naam Elsa lijkt in Nederland ook populairder te worden sinds Frozen is uitgekomen. Waar in 2010 de naam nog 24 keer werd toegewezen, steeg dat in 2014 naar 57 keer.

Anna staat in Nederland op de achtste plek met in totaal 575 nieuwe baby's. Nederlandse ouders van pasgeboren Olaf's lijken heet noch koud te worden van de film. De naam blijft al jaren stabiel met 59 jongens geboren in 2010 en 53 in 2014.