De term 'twerken', seksueel provocerend dansen, is mogelijk al tweehonderd jaar oud. Het woord werd onlangs populair gemaakt door zangeres Miley Cyrus.

Onderzoekers van het Oxford English Dictionary hebben de oorsprong van het woord uitgezocht, nu de term samen met vijfhonderd andere woorden is toegevoegd aan het woordenboek. 

In 1820 werd het de term 'twirk' eerder gepubliceerd in het boek. Dat woord werd destijds omschreven als "een draaiende of kronkelende beweging".

In 1848 werd er vervolgens een werkwoord van gemaakt, waarna de vorm 'twerk' rond 1901 veel gebruikt werd. Een van de onderzoekers noemt de ontdekking "erg spectaculair". Het woord zou sinds 1990 in verband zijn gebracht met een dansvorm.

'Twerken' wordt in de nieuwste editie van het woordenboek omschreven als "dansen op een seksuele en provocerende wijze met stotende bewegingen van het achterste en de heupen, in een lage, gehurkte positie".

Het woordenboek hanteert een strenge toelatingseis. Voordat nieuwe woorden worden toegelaten moeten deze minstens tien jaar in het nieuws of in fictie gebruikt worden. Andere woorden die naast 'twerken' een plek hebben gekregen in het boek zijn: 'twitterati' en 'e-sigaret'.