De Amerikaanse kat die haar vierjarige baasje vorig jaar redde van een dolle hond, heeft een prijs gewonnen voor haar heldendaad. 

Het dier mag zich nu de eerste kat noemen die de Hero Dog Award van het dierenasiel in Los Angeles wint. Dat schrijft Sky News zaterdag.

Jeremy Triantafilo was in mei vorig jaar buiten aan het spelen voor zijn huis in Bakersfield in Californië toen hij werd aangevallen door een hond uit de buurt.

Het ventje werd door het beest in zijn been gebeten en van zijn fietsje getrokken. Vanuit het niets kwam poes Tara aangerend om haar baasje uit de greep van de hond te redden. De video is inmiddels al ruim 32 miljoen keer bekeken op internet.

Speciaal voor Tara, die de 33ste jaarlijkse prijs heeft gekregen, is het woord 'hond' in de trofee vervangen door het woord 'kat', weet Sky News. "We waren zo onder de indruk van Tara's moed en snelle handelen dat de jury heeft besloten dat deze bijzondere kat de winnaar van de National Hero Dog moet zijn", aldus de juryvoorzitter.

Beschermend

Jeremy had uiteindelijk zes hechtingen nodig. Hij en Tara, die erg beschermend is over de autistische jongen, brengen veel tijd met elkaar door. "Als Jeremy van zijn fiets valt, komt ze er gelijk aan gerend. Als hij begint te huilen, komt ze gelijk", aldus Jeremy's vader.

De hond moest het voorval met zijn leven bekopen, hij werd ingeslapen omdat uit observatie bleek dat hij te agressief was.