Een Amerikaanse atlete gaat de komende maanden per roeiboot de Stille Oceaan oversteken. Sonya Baumstein wordt, als zij haar reis voltooit, de eerste vrouw die deze prestatie op haar naam mag zetten.

Baumstein begon haar barre tocht zondag vanuit Tokio.

De afstand tussen Japan en de Verenigde Staten is bijna 10.000 kilometer. Zij hoopt haar reis in een kleine vier maanden te voltooien.

De 29-jarige atlete zou, als zij slaagt, de vierde mens zijn die de Stille Oceaan op deze manier slecht. Zij vaart de oceaan over in een aangepaste roeiboot. Eerder maakte Baumstein ook al een wekenlange solotocht over de Atlantische Oceaan.

Weerstation

Haar vaartuig is zeven meter lang en is gemaakt van lichtgewicht materialen en bevat zonnepanelen zodat zij aan boord elektriciteit heeft.

Bovendien heeft de atlete aan boord GPS en high-tech communicatie-apparatuur zodat het thuisfront doorlopend weet waar ze zit. Ook heeft ze voortdurend contact met een Amerikaans weerstation, dat haar vertelt hoe het weer het komende etmaal zal zijn.

Watermonsters

De Icha, zoals de boot heet, heeft echter geen zeil en geen motor, zodat Baumstein niet kan smokkelen. Het is de bedoeling dat de atlete 14 tot 16 uur per dag roeit. De rest van de tijd slaapt zij in twee blokken: ze zet de wekker om haar locatie te controleren.

Baumstein heeft zich drie jaar voorbereid op de uitdaging. Zij heeft voldoende voedsel aan boord om het vier maanden te redden. Ook neemt de atlete onderweg watermonsters die later door wetenschappers kunnen worden onderzocht.  De atlete doet onderweg verslag van haar tocht op haar website en Twitter-account.