Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Apple I

Amerikaanse vrouw gooit Apple-computer van 200.000 dollar weg

Een Amerikaanse vrouw heeft een exemplaar van de eerste Apple-computer ter waarde van 200.000 dollar aan een afvalverwerkingsbedrijf meegegeven.
Door NU.nl

Dat meldt Mercury News.

De Californische recyclingfirma, Clean Bay Area, is op zoek naar de vrouw. Het bedrijf verkocht de computer, een Apple I, voor 200.000 dollar aan een privéverzamelaar. 50 procent van dat bedrag is bestemd voor de oorspronkelijke eigenaar.

De vicepresident van Clean Bay Area, Victor Gichun, zegt de vrouw te kunnen herkennen als hij haar weer ziet. Zij vond de computer naar verluidt in haar garage, die ze besloot uit te ruimen enkele maanden nadat haar man was overleden.

Clean Bay Area ontdekte de Apple-computer pas enkele weken later en kon de vrouw dus niet meteen op de hoogte stellen van de zeldzame vondst.

Geen naam

Gichun hoopt dat de vrouw alsnog haar 100.000 dollar komt claimen. Bij het afgeven van haar grof vuil liet ze geen naam of adres achter.

Van de Apple I zijn in totaal zo'n tweehonderd exemplaren gemaakt. De computer is ontworpen door Apples medeoprichter Steve Wozniak. Vriend Steve Jobs overtuigde hem om meer exemplaren ervan te laten produceren en deze te gaan verkopen, wat leidde tot het oprichten van Apple.

Exemplaren van de Apple I brachten al eerder veel geld op. Zo werd in mei van 2013 een nog werkend exemplaar voor ruim een half miljoen euro geveild.

Aanbevolen artikelen