Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is zaterdagavond eindelijk opgestegen voor de cruciale etappe over de Grote Oceaan. De Zwitserse piloot André Borschberg is vanuit de Chinese stad Nanjing vertrokken naar Hawaï.

Om 20.45 uur Nederlandse tijd ging de piloot op weg naar de Amerikaanse staat. Over zes dagen hoopt hij Hawaï te bereiken, een tocht van 8.172 kilometer.

De piloot probeert zonder druppel brandstof een reis om de wereld te maken. De Pacifische vlucht is voor de piloot de zwaarste etappe. De 62-jarige Borschberg zal te maken krijgen met extreme temperaturen en kan niet langer dan twintig minuten achter elkaar slapen. De vorige etappes duurden hooguit twintig uur.

Eigenlijk zou de Solar Impulse 2 afgelopen maandag de oversteek naar Hawaï maken, maar de tocht werd toen opnieuw uitgesteld door slecht weer. Het vliegtuig stond al weken in China aan de grond door slechte weersomstandigheden.

Abu Dhabi

Begin maart vertrok het zonnevliegtuig uit Abu Dhabi. Via Oman, India en Myanmar kwam het aan in China. Na Hawaï vliegt het verder naar de Amerikaanse westkust. Borschberg wisselt de etappes af met zijn compagnon Bertrand Piccard. De cockpit is zo klein dat er maar één piloot in past.

De Zwitserse vliegers zijn al ruim twaalf jaar bezig met het project, waarmee ze de milieuvriendelijke mogelijkheden van zonne-energie willen laten zien. De vleugels van het toestel hebben een spanwijdte van 72 meter. Dat is groter dan bij een Boeing 747. Op de enorme vleugels zitten meer dan 17.000 zonnecellen, die de energie opwekken voor de vier elektromotoren.