Oss krijgt een monument voor zijn belangrijkste exportproduct: de anticonceptiepil. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans onthult het kunstwerk volgende week vrijdag.

Het bouwwerk staat in de Gasstraat, tussen het station van Oss en de fabriek van het vroegere Organon, de maker van de pil. Dat heeft de Brabantse gemeente vrijdag aangekondigd.

Het kunstwerk is 14 meter lang, 7 meter breed en ongeveer een meter hoog. Er zitten 21 lichtkoepels met led-lampen in. Elke dag gaat er één uit, een verwijzing naar vrouwen die de pil uit de strip halen. Na 21 dagen worden alle lampen een week lang rood, voor de stopweek. Na 28 dagen begint het van voren af aan.

Volgens ontwerper Sjef Hoogstede is dat over the top. ''Ik heb drie dochters, die zeiden 'pap, dat kun je niet maken'. De een vindt het schitterend, de ander niet. Kunst mag soms wat spraakzaam zijn.'' Hoogstede hoopt stiekem dat vrouwen ontdekken dat ze menstrueren op het ritme van het kunstwerk.

Feestdagen

Bij bijzondere gelegenheden kunnen de lampen van het kunstwerk worden aangepast, net als bij het Empire State Building in New York. Zo zijn de Osse lichten oranje op de komende Koningsdag ''Met kerstmis doen we misschien iets anders. Elke dag komen daar dezelfde mensen langs. Je moet het zo doen dat ze elke dag iets anders beleven'', aldus Hoogstede.

Organon ontwikkelde in de jaren vijftig het anticonceptiemiddel Lyndiol. Dat kwam in 1962 op de markt. Het had wereldwijd succes. Miljoenen vrouwen konden zelf bepalen wanneer ze ovuleerden. Ze konden dus ook zelf voorkomen dat ze zwanger werden. Organon kwam in 2007 in Amerikaanse handen. Het moederbedrijf wilde in 2011 alle banen schrappen, maar kwam daar na verzet deels op terug.