Het Overijsselse dorp Giethoorn hoopt eind maart een plekje te krijgen op een speciale jubileumeditie van het beroemde spel Monopoly. 

Campagneleider Lennard de Boer heeft dinsdag een bericht daarover van de NOS bevestigd.

Het spel bestaat tachtig jaar en komt daarom met een speciale wereldeditie, waarvoor de fans van het spel zelf bepalen welke dorpen en steden daarop komen te staan.

Monopoly heeft op de site zelf een lijst met tachtig wereldsteden samengesteld waar fans op kunnen stemmen. Amsterdam is de enige Nederlandse plaats die een kans maakt. Maar er is ook ruimte voor twee 'wildcards’, en Giethoorn gaat de komende week alles op alles zetten om één van die twee plekken te bemachtigen.

Hashtag

"Het zou geweldig zijn als het ons kleine dorpje gaat lukken", zegt campagneleider De Boer tegen NU.nl. "Een nadeel is dat het toeristenseizoen nog niet is begonnen." Maar alle sociale media worden ingezet: de initiatiefnemers hebben dinsdag de hashtag 'GadirectnaarGiethoorn' gelanceerd om bekendheid te krijgen voor het plan.

Bovendien gaan alle ondernemers en bewoners van het dorpje de komende dagen al hun nationale en internationale contacten inschakelen om stemmen te werven. "We hebben alle media benaderd die het afgelopen jaar over Giethoorn hebben bericht", legt De Boer uit. "Maar er komen jaarlijks bijvoorbeeld ook honderdduizenden Chinezen naar ons dorp, dus ook daar hebben we best veel contacten. En veel Gietersen gaan jaarlijks schaatsen op de Weissensee."

Nek uitsteken

Ook zijn bekende dorpsbewoners, zoals musicalster Bastiaan Ragas, benaderd met de vraag of zij zouden willen helpen met de actie.

Haast is trouwens geboden, want stemmen kan tot 9 maart. Een week later maakt Monopolie bekend welke wereldsteden- en dorpen uiteindelijk op het bord belanden. De campagneleider stelt: "Als het niet lukt, hebben we in elk geval laten zien waar ons dorp voor staat. We zijn niet bang om onze nek uit te steken en zetten gezamenlijk heel graag onze schouders eronder."

Bij een eerdere jubileumeditie waagde Volendam ook een poging om op het spel te belanden, maar deze poging strandde.