Nederland heeft een nieuwe kampioen melk geven. De vijftienjarige Dora 442 uit Prinsenbeek heeft in haar leven 191.612 liter melk geleverd. Nog nooit behaalde een Nederlandse koe dit resultaat.

Eigenaar Corné Machielsen heeft woensdag een verhaal daarover in BN De Stem aan NU.nl bevestigd.

De Coöperatie Rundveeverbetering (CRV) in Arnhem, die maandelijks een melkcontrole uitvoert, verraste de veehouder onlangs met het nieuws.

Volgens Machielsen heeft Dora 442 genetisch aanleg om veel melk te geven. "Sommige koeien zijn sterker dan andere koeien", legt hij uit. "Dora heeft erg goede benen en een sterk karakter." Dat bewijst ook haar leeftijd: er zijn niet veel koeien die 15 jaar oud worden.

Wereldtop

Het verschilt ook per koe hoe lang ze melk blijft geven nadat voor de laatste maal kalfjes zijn geworpen. Voor Dora was de laatste maal in december 2013. De eerste Dora in de familie Machielsen, nummer 24, werd in 1968 door de grootvader van Corné gekocht.

Ook in de wereldtop doet de recordhoudster goed mee. "Het record staat op naam van een Canadese koe die in haar leven 247.000 liter melk heeft gegeven", weet Machielsen. "Maar de Belgische en Zweedse titelverdedigers bleven steken op 150.000 en 160.000 liter."

Extra brokken

Het vorige Nederlandse record stond op naam van Josie 139 uit Aarlanderveen.

Het feest werd maandagavond in huiselijke kring gevierd met taart. Bovendien krijgt het gezin van de CRV een ingelijste foto van Dora. De winnares zelf is verwend met een extra lading brokken. "We gaan nu voor de volgende mijlpaal", verklapt Machielsen. "Als ze nog een jaar melk blijft geven, passeren we begin 2016 de 200.000 liter."