Een reclamefilmpje van het Vaticaan voor een bijeenkomst over vrouwen is verkeerd gevallen. De Vaticaanse minister van Cultuur kardinaal Gianfranco Ravasi erkent maandag dat zijn ministerie zijn horizon moet verbreden. 

In de video is een rol weggelegd voor een als sexy bekendstaande Italiaanse actrice en dat kwam het Vaticaan vooral in Noord-Amerika op hoon te staan. Het filmpje is al eerder van de website van het Vaticaan gehaald.

Actrice Nancy Brilli vraagt in het filmpje vrouwen om een video aan te leveren over hun leven. Die video's zouden vervolgens worden uitgezonden op de bijeenkomst van de Pauselijke Raad voor Cultuur. 

Het filmpje is het geesteskind van vijftien vrouwen die door Ravasi zijn gekozen om hem te adviseren over gelijkheid voor vrouwen. Ze zijn op een na allemaal Italiaans.

Italië

In Italië, waar uitdagende vrouwen op televisie heel gebruikelijk zijn, werd de video goed ontvangen, maar in de rest van de wereld werd de video vooral belachelijk gemaakt. Deze tegengestelde reacties onderstrepen dat het Vaticaan soms vergeet dat het een wereldwijde organisatie is. 

"Dit (de reacties op het filmpje, red.) geeft ons de mogelijkheid om duidelijk te krijgen dat we niet alleen rekening moeten houden met de gevoeligheden in Europa, maar ook die van andere culturen en andere horizonnen", gaf Ravasi maandag op een persconferentie toe. "Het doet mij beseffen dat de gevoeligheden totaal anders liggen." 

Ravasi overweegt een permanente adviesraad voor vrouwenzaken te benoemen, maar uit praktische overwegingen zal ook deze grotendeels uit Italiaanse vrouwen bestaan.

Video: Het reclamefilmpje van het Vaticaan