Een kok van de Zwitserse garde, de politie in het Vaticaan, heeft een kookboek geschreven.

Dat meldt persbureau AP zondag.

In Buon Appetito verklapt hij alle geheime kookkunsten van het eliteleger van de paus. Ook vertelt kok David Geisser, die zelf lid is van de Zwitserse garde, over een aantal gerechten die door diverse kerkvaders zijn geïnspireerd. De catering in de kantine van de garde wordt doorgaans verzorgd door Poolse nonnen.

Een van de favoriete gerechten van de Garde, die in totaal 110 soldaten kent, is 'Parmezaanse aubergine’: stukken brood met gefrituurde aubergine, tomatensaus en mozzarella.

Geboorteland

Verder eten de leden van het pauselijke leger vooral Italiaanse gerechten zoals risotto, pasta quattro formaggio en tortellini.  Als er culinaire uitstapjes naar het buitenland worden gemaakt, gaat het vaak om Duitse gerechten als zuurkool en worst.

Het menu van de paus wordt vaak aangepast aan zijn geboorteland. Zo eet de huidige paus Franciscus vaak Argentijnse specialiteiten als empanadas (pasteitjes met vlees, vis of groenten) en 'dulche de leche’ (een Zuid-Amerikaans toetje met caramel).

Appeltaart

Paus Benedictus, die in Beieren geboren was, hield enorm van vleesgerechten. Paus Johannes Paulus II uit Polen hield erg van pierogi (gevulde knoedels) en appeltaart.

Het kookboek is al een succes in Duitsland en wordt nu ook uitgebracht in het Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Russisch, Koreaans, Pools, Koreaans en Slovaaks.