Tegenslag bij bouw Sagrada Familia van ijs

Een team van Eindhovense studenten heeft in Finland met tegenslag te kampen gehad bij de bouw van een Sagrada Familia van ijs.

Een ballon die de fundering van het model van de beroemde basiliek in Barcelona moet helpen vormen, was geknapt. Ook steeg de temperatuur tot rond het vriespunt.

''Maar de ballon is gerepareerd en het is nu min 25 graden Celsius’’, zei projectleider Arno Pronk dinsdag.

Het team, dat in ploegen dag en nacht doorbouwt, hoopt de klus zoals gepland zaterdag te hebben geklaard. Volgens Pronk zijn de weersvooruitzichten goed. Het hoogste punt meet nu 21 meter. 

Video: Tegenslag bij bouw Sagrada Familia van ijs

Sterker ijs

Over een mal van ballonnen wordt een mix van ijs en houtvezels (pykrete) gespoten. De vezels maken het ijs veel sterker en taaier. De studenten willen aantonen hoe ver je kan gaan met pykrete.

De ijskerk moet net zo hoog worden als een flatgebouw van tien verdiepingen. Vorig jaar bouwde een studententeam uit Eindhoven in Finland al 's werelds grootste ijskoepel, met een doorsnede van dertig meter. De vorderingen van het team zijn via FacebookTwitter en Instagram te volgen.

Levensverhaal

De Sagrada Familia in Barcelona is een van de belangrijkste bouwwerken die architect Antoni Gaudi (1852-1926) naliet.

Hij wijdde de laatste zestien jaar van zijn leven aan het vormgeven van de kerk en woonde als een kluizenaar op de bouwplaats.

Zijn bedoeling was dat de Sagrada Familia een boek in steen zou zijn dat het hele levensverhaal van Jezus vertelde. De belangrijkste onderdelen van het verhaal worden verteld in drie enorme gevels aan drie zijden van de kerk, die de geboorte, het lijden en de glorie van Jezus uitbeelden.

Voltooien

De tientallen meters hoge Geboortegevel kon Gaudi zelf nog voltooien. De meer expressionistische Passiegevel werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw onthuld.

Aan de Gloriegevel wordt nog steeds gewerkt. Verder moeten er nog tien van de in totaal achttien torens worden voltooid: twaalf voor de apostelen, vier voor de evangelisten, eentje voor de maagd Maria en de grootste voor Jezus.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie