Australiërs hebben een manier gevonden om verkeersboetes voor te hard rijden te voorkomen. Automobilisten blokkeren de flitscamera's en zetten het bewijs daarvan op Facebook.

Dat meldt Daily Telegraph.

De automobilisten doen alsof ze autopech hebben en parkeren hun voertuig naast de flitsauto. Vervolgens zetten zij hun motorkap open, zodat de camera in de flitsauto niets kan vastleggen.

Niet alleen de motorkap doet dienst ter afscherming: ook caravans, parasols, motors en zelfs fietsen zijn al gebruikt om de camera te blokkeren.

Foto's

Foto's van de actie worden op de Facebook-pagina van Block Their Shot gepubliceerd. Inmiddels heeft die pagina bijna 40.000 vind-ik-leuks. Volgens de makers is de site in het leven geroepen omdat de flitsers er alleen staan om de staatskas te spekken.

Tegenstanders zijn het daar niet mee eens en beweren dat de flitsauto’s op plekken staan waar veel ongelukken zijn gebeurd. Ook vanuit de overheid klinken afkeurende geluiden, schrijft de nieuwssite.

"Ik hoop dat deze idioten volwassen worden, zodat ik er geen gigantische boetes op hoef te zetten. Als ze niet ophouden met deze dommigheid, onderneem ik actie", verklaart minister van Verkeer Duncan Gay.

Ook hoogleraar in verkeersveiligheid Raphael Grzebieta is bang dat de actie leidt tot doden en gewonden omdat automobilisten worden aangemoedigd de maximumsnelheid te overschrijden.