In ons land zijn relatief weinig boeren zonder een partner. In 2013 was 15 procent van de Nederlandse boeren tussen de 20 tot 65 jaar alleenstaand. Bij de overige werkzame personen was dat meer dan 25 procent.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zondag openbaar maakte.

Boeren hebben gemiddeld gezien dus vaker een relatie dan mannen en vrouwen uit andere beroepsgroepen.

Volgens het CBS hebben boeren met grote bedrijven vaker een partner dan boeren met kleine bedrijven. De meeste boeren zonder partner zijn te vinden in de Noordoostpolder en het zuidwesten van Friesland.

Bij de overige mensen met werk is 27 procent van de mannen alleenstaand tegenover 25 procent van de vrouwen.

''Hiermee zijn de boeren en boerinnen in ons land duidelijk minder vaak vrijgezel dan in de meeste andere beroepsgroepen’’, concludeert het bureau.

Samenwonend

Boeren zijn gemiddeld ouder dan de overige werkzame personen, stelt het CBS. ''Dit verklaart echter niet het feit dat er naar verhouding minder vrijgezelle boeren zijn. In elke leeftijdsgroep zijn minder vrijgezelle boeren dan bij de overige werkzame personen.

In de groep van 20 tot 35 jaar woont 35 procent van de boeren niet samen met een partner, tegenover 42 procent van de overige werkzame personen. Bij de groep vanaf 35 jaar woont 14 procent van de boeren niet samen tegenover 20 procent van de overige werkzame personen.''

Boer zoekt vrouw

Ook in Berkelland, Raalte en Dinkelland zijn veel single boeren. ''Toch ligt hier het percentage vrijgezelle boeren ten opzichte van het totaal aantal boeren niet erg hoog'', aldus het CBS: 15 tot 18 procent. Ferwerderadiel en Venlo hebben relatief gezien wel veel alleenstaande boeren, bijna een kwart is hier vrijgezel.

Bij de jongeren met een klein bedrijf is 42 procent vrijgezel, tegenover 31 procent van de jongeren met een zeer groot bedrijf.

Het CBS komt met de cijfers op de dag dat een nieuw seizoen van het tv-programma Boer zoekt Vrouw begint, waarin boeren en boerinnen op zoek zijn naar een partner. De nieuwe kandidaten zijn begin september voorgesteld aan het kijkerspubliek.