Een gouverneur van een provincie in Turkije heeft het gebruik van liften tot de vierde etage in de ban gedaan. Hij wil hiermee de obesitas onder de bevolking tegengaan.

Dat meldt de BBC.

Pas vanaf een bestemming op de vierde etage of hoger mogen bezoekers in de toekomst de lift nog gebruiken. Alleen patiënten in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen zijn uitgesloten van deze nieuwe regel, net als mensen die om medische redenen geen trappen mogen lopen.

Gouverneur Dursun Ali Sahin wil in alle grote, openbare gebouwen lifttoezichthouders gaan plaatsen die er op toezien dat de regel ook daadwerkelijk wordt nageleefd. In de toekomst zouden ook gewone appartementencomplexen zo’n toezichthouder moeten krijgen.

Energiekosten

Behalve aan een betere gezondheid van de Turken draagt het plan ook bij aan een verlaging van de energiekosten die in zijn provincie worden verbruikt, zo stelt de politicus.

Volgens recente cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie is één op de drie Turken te zwaarlijvig. Vorig jaar verbood Dursun Ali Sahin al het serveren van twee klontjes suiker in de thee om zo de consumptie van suiker tegen te gaan.