Het verduisteren van vijftig eurocent is een gegronde reden voor ontslag. 

Dat heeft de rechtbank van Amsterdam geoordeeld in een zaak die de medewerkster van een espressobar tegen haar oude werkgever had aangespannen. De uitspraak is dinsdag gepubliceerd op Rechtspraak.nl.

De vrouw zou in september vijftig eurocent in haar zak hebben gestopt die een klant had achtergelaten voor het gebruik van het toilet. Later stopte de medewerkster het geld alsnog in de kassa.

Maar volgens haar baas bewijzen camerabeelden dat haar intentie was het geld te ontvreemden. De ontslagen medewerkster spande een kort geding aan om dit besluit terug te draaien.

Extra gewicht

De rechtbank Amsterdam heeft echter geoordeeld dat de werkgever correct heeft gehandeld. Zelfs als het om zo’n klein bedrag gaat, is een ontslag gerechtvaardigd.

''Een werknemer heeft er blijk van gegeven niet helemaal te vertrouwen te zijn. Dat heeft extra gewicht als een werknemer voortdurend geld voor de werkgever ontvangt, zoals in deze zaak het geval is'', valt in het vonnis te lezen.

Lippencrème

De rechter verwijst naar jurisprudentie in soortgelijke zaken. ''Ook bij deze uitspraken ging het om goederen van zeer geringe waarde, zoals spaarzegels, een pakje shag, een potje lippencrème of een blikje Red Bull.''

De uitspraak van de rechtbank geldt overigens als een voorlopig oordeel. De ontslagen medewerkster kan alsnog een bodemprocedure tegen haar werkgever beginnen.