De Utrechtse ondernemer Ben Agterberg heeft driehonderd containers vol met zand verkocht aan sjeiks in het woestijnland Qatar.

Agterberg verkoopt niet zomaar zand, maar speciale paardensportbodem.

Een mix van kwaliteitszand, geotextiel en al naar behoefte met fibers. De ondernemer doet dit al tientallen jaren en is al vaker in het buitenland geweest. Maar dit heeft hij nog nooit meegemaakt. "Ik kan maar heel kort praten", vertelt Agterberg aan de telefoon.

Hij moet keihard doorwerken om alle containers te vullen met zand: "Voor zaterdag moet ik nog tachtig containers gevuld hebben, dan vertrekt de boot naar Qatar. Het is de grootste deal in mijn leven."  In totaal wordt zesduizend kubieke meter zand verscheept naar het Midden-Oosten.

Enkele weken geleden werd de nuchtere Agterberg plotseling uitgenodigd. "Enkele van die gasten belde me op. Ze betaalden een vliegticket van 1.500 euro voor me zodat ik kon langskomen", aldus de Utrechter. "De paardensport is groot in het Midden-Oosten en ze vroegen mij om de paardensportbodems te bekijken."

Video: Utrechter verscheept paardenzand naar Qatar

Kwaliteit

De bodem is de zandlaag in de bak waar wedstrijden en trainingen worden gereden. "Ik zag daar meteen dat de bodems van een slechte kwaliteit waren, ze waren al ouder en afgeschreven. Ik zei dat ik het kon verhelpen, maar dan moesten ze het zand wel kopen bij mij in Nederland."

"Een week later stonden de sjeiks bij mij in Utrecht. Ik ben heel nuchter maar ik was toch een beetje beduusd. Ik heb ze een prijs gegeven en drie dagen later had ik de opdracht. Nu ben ik constant containers aan het vullen", aldus een drukke Agterberg. "Ze hebben niet alleen het zand gekocht, maar ook onderhoudscontracten voor de komende jaren. Het is een werelddeal!"