Een in opdracht van de CIA ontworpen Osama Bin Laden-pop is donderdag in Los Angeles geveild. De pop, die Afghaanse kinderen moest ontmoedigen om bij Al Qaida te gaan, bracht 15.000 euro op.

Dat schrijft UPI.

De ruim dertig centimeter lange pop werd in 2005 ontworpen in opdracht van de CIA. De pop heeft een afneembaar hoofd met een rood en zwart gezicht en groene ogen. Hij draagt een witte mantel, een witte tuniek en een witte broek. 

De pop werd gemaakt door de in mei overleden Donald Levine, een voormalig directielid van de firma Hasbro. Hij werd bekend door de G.I. Joe-pop, die hij ontwierp. De Bin Laden-pop was onderdeel van de nalatenschap van Levine. Er zij nog twee andere exemplaren, die beiden in het bezit zijn van de CIA.

Duivel

De CIA wilde de poppen verspreiden in Afghanistan, om kinderen en hun ouders er van te weerhouden om zich aan te sluiten bij Al Qaida.

Het oorspronkelijke idee was om het gezicht van de pop te verven met een verf die oploste in het warme klimaat van het land, waarna het rode 'duivels'-gezicht zichtbaar werd. Het plan is echter nooit uitgevoerd, waardoor er slechts drie poppen gemaakt zijn.

De vraagprijs voor de pop was 2.000 euro, maar de uiteindelijke opbrengst was vele malen hoger. De koper wil anoniem blijven.