Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Stephen Gough

Europees Hof vindt naaktlopen geen mensenrecht

Naaktlopen in het openbaar is geen burgerrecht. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag in een zaak bepaald. 
Door Novum

De zaak was aangespannen door een Brit die steeds maar wordt opgepakt, omdat hij het liefst zonder kleren loopt.

De juridische problemen waarin de 55-jarige ex-marinier Stephen Gough steeds in verzeild raakt, zijn volgens het hof het gevolg van gedrag dat "verontrustend en moreel en anderszins aanstootgevend" zijn voor andere mensen.

Gough is twee keer van het noorden naar het zuiden van Groot-Brittannië gewandeld. Maar zijn tochten worden regelmatig onderbroken door arrestaties en gevangenisstraf. Hij is meerdere keren opgepakt en veroordeeld, omdat hij ook naakt in gerechtsgebouwen en vliegtuigen verscheen.

Tussen 2003 en 2012 werd hij meer dan dertig keer in Schotland opgepakt en tussen mei 2006 en oktober 2012 zat hij vooral opgesloten. Elke keer als hij werd vrijgelaten werd hij snel weer opgepakt.

Consequenties

"Zijn gevangenschap was het gevolg van zijn herhaalde overtreding van de strafwet, in het volle besef van de consequenties, door gedrag dat inging tegen de normen van aanvaard publiek gedrag in een moderne democratische samenleving", aldus het hof.

"Ik kan niet anders dan ermee doorgaan", reageert Gough.

Aanbevolen artikelen