Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wandelstok, bejaard, bejaarde, bejaarden

Aantal honderdjarigen in veertien jaar verdubbeld

Bijna 2.200 Nederlanders zijn honderd jaar of ouder. Dat is ruim twee keer zo veel als in 2000. Tussen nu en 2025 zal het aantal 100-plussers waarschijnlijk weer verdubbelen. 
Door: ANP

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Dat er zo veel hoogbejaarden zijn, komt volgens het CBS door ''dalende sterftecijfers op gevorderde leeftijd''. De 100-plussers zijn ''opvallend gezond'' en hebben weinig last van ouderdomsziektes.

Onder de 100-plussers zijn nu veel meer vrouwen dan mannen, maar in de komende jaren zullen ook meer mannen hun honderdste verjaardag halen.

''Een verklaring hiervoor is dat mannen steeds minder zijn gaan roken en vrouwen juist meer'', aldus het CBS.

Nederland heeft in verhouding tot de rest van Europa weinig 100-plussers. In Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland is dit aantal meer dan twee keer zo hoog vanwege de hoge vergrijzing in die landen. Italië en Griekenland behoren tot de meest vergrijsde landen van Europa.

Zeeland heeft relatief gezien de meeste honderdjarige inwoners. Per 10.000 inwoners zijn daar 2,4 personen minstens een eeuw oud. De Zeelandse gemeente Sluis heeft maar liefst 7,1 honderdjarigen per 10.000 inwoners.

Hoogleraar Dorly Deeg (epidemiologie van de veroudering) aan het VUMC vindt de bewering dat honderdjarigen "opvallend gezond" zijn veel te kort door de bocht.

''Ouderen vanaf 75, en dus ook 100-plussers, hebben vaak juist complexe aandoeningen omdat zij bijvoorbeeld meerdere ziektes tegelijkertijd hebben. Het CBS heeft bij de cijfers gekeken naar de doodsoorzaak. De categorie ''overige oorzaken'' is het grootst. Vaak is de doodsoorzaak moeilijk vast te stellen juist omdat mensen meerdere ziektes onder de leden hebben. Maar dat betekent nog niet dat de 100-plussers zo gezond zijn. ''

Aanbevolen artikelen