Migros, een Zwitserse retail-gigant, heeft 2000 koffieroomlabels uit de handel moeten nemen, omdat er portretten van dictators Hitler en Mussolini op werden weergegeven.

De labels ciculeerden al geruime tijd in Zwitserland. Het bedrijf stelt dat het geen idee heeft hoe de dictators op de etiketten hebben kunnen belanden. 

Migros bood woensdag haar excuses aan voor het ‘onvergeeflijke incident’. Hierop werden 2000 verpakkingen uit de handel genomen in het Duits sprekende deel van Zwitserland. De producten waren verspreidt over ongeveer 100 cafés.

Tristan Cerf, woordvoerder voor Migros, vertelde aan 20 Minutes dat het bedrijf geschokt is door het falen van de interne controles. Hij laat weten dat het probleem aan het licht kwam nadat een klant koffie wilde nuttigen in het treinstation van Baden en schrok van de afbeelding op de koffieroomverpakking. Deze persoon stuurde daarop direct een foto van het label naar de krant.

In Zwitserland zijn de etiketten van koffiemelk ware verzamelstukken. Fabrikanten zijn vaak op zoek naar nieuwe, inventieve manieren om hun labels aantrekkelijk te maken. Cerf laat weten dat de fout waarschijnlijk is ontstaan toen extern bedrijf ELSA werd gevraagd om een serie van 55 koffieroomverpakkingen te maken, gebaseerd op historische sigarenetiketten. Op twee daarvan waren de dictators te zien.

“Ik snap niet hoe dit heeft kunnen gebeuren, de meeste etiketten hebben aangename beeltenissen van treinen, landschappen en honden. Niets dat een probleem op kan leveren”, aldus Cerf.