Een Braziliaanse indianenstam heeft houthakkers die hun traditionele leefgebied binnendringen de oorlog verklaard. Zo'n 150 Kaapor hebben een 'oerwoudleger' gevormd.

Zeker zestien houthakkers zijn de afgelopen tijd al door de Kaapor gevangen genomen. Na een pak slaag zijn zij weer vrijgelaten. Sommige illegale houtkappers hebben daarbij arm- of beenbreuken opgelopen, aldus de krant Folha de São Paulo.

De indianen zijn de oorspronkelijke bevolking van Brazilië, dat omstreeks 1500 door Portugal werd gekoloniseerd. Later kwamen er onder anderen Nederlandse, Italiaanse en Duitse kolonisten bij.

De indianen zijn nu veruit in de minderheid. Er zijn nog maar 800.000 indianen op een bevolking van 200 miljoen in het grootste land van Zuid-Amerika.

Personeelsgebrek

De overheidsinstantie Funai moet de rechten van de indianenminderheid beschermen, maar zegt het Kaapor-reservaat niet te kunnen bewaken wegens personeelsgebrek.

''Wij zijn in staat van oorlog omdat niemand ons helpt'', aldus het 32-jarige stamhoofd van de Kaapor. Minister van Justitie José Eduardo Cardozo laat de gebeurtenissen onderzoeken.