De Japanse regering raadt burgers aan wc-papier te hamsteren.

Omdat bijna de helft van het Japanse wc-papier gemaakt wordt in een aardbevingsgevoelig gebied doen Japanners er goed aan thuis een reservevoorraad aan te leggen, aldus de regering.

De regering greep maandag, nationale ramppreventiedag, aan om aandacht te vragen voor het belang van een goedgevulde toiletrolhouder. Japanners halen volgens Tokyo steevast wel noodrantsoenen voedsel en water in huis, maar vergeten toiletpapier en schrikken pas op als het al te laat is.

Ramp

Dat moeten ze bekopen als de regio Shizuoka weer eens door een aardbeving wordt getroffen, vreest de regering. Ruim 41 procent van het Japanse wc-papier wordt in Shizuoka vervaardigd.

Topambtenaar voor papierproducten Toshiyuki Hashimoto waarschuwt dat Japan bij een ramp in het hart van de toiletpapierindustrie rekening moet houden met een maand van lege winkelschappen. Dat leerden de autoriteiten uit de dodelijke aardbeving en tsunami van 2011.

Noodpapier

Tokyo adviseert speciaal noodpapier in te slaan. Omdat daarin de kartonnen rol ontbreekt neemt het veel minder ruimte in. Met het strak opgerolde, eenlaags papier kunnen ook grootverbruikers het lang uithouden.

Een vierkoppig gezin kan met zes rollen een maand vooruit, becijferde de branchevereniging. Het wc-papier voor hoge nood is vijf jaar houdbaar.

Onmisbaar

"Wc-papier is een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven", zei Hashimoto voor een muur vol campagneleuzen als 'Wees voorbereid en zorg dat je geen spijt krijgt'. "Dus we moeten zorgen dat we er klaar voor zijn."

De grootste angst van de regering is dat Japanners na het laatste vel massaal overstappen op keukenpapier of zakdoekjes. Omdat die niet oplosbaar zijn in water dreigt dan verstopping van het riool.

Aan de hamstercampagne werken een veertigtal fabrikanten van wc-papier mee.