Een Amerikaan wordt donderdag gescheiden van zijn 45 kilo zware scrotum. Dan Maurer moet al ruim twintig jaar met een opgezwollen balzak leven, en heeft nu genoeg geld ingezameld voor de risicovolle operatie.
 

De 39-jarige man uit Michigan is al jaren immobiel en door verkeerde diagnoses kwam Maurer er pas recent achter wat hij mankeerde. Zijn scrotum weegt inmiddels 45 kilo.

"Ik voel me gezegend dat het gezwel verwijderd wordt, maar ik wil niet dat dit ook anderen overkomt. Daarom zoek ik de publiciteit op", zegt Maurer tegen NY Daily News.

Zijn scrotum raakte ontstoken toen hij eind twintig was. Zijn artsen vertelden hem dat het door zijn overgewicht kwam, maar toen Maurer 25 kilogram afviel bleef het gebied opzwellen. "Ik wist zeker dat er iets anders aan de hand was." 

Overal waar Maurer kwam, werd hij aangestaard. Lopen was bijna onmogelijk, om de veertig meter moest hij pauzeren. "Mensen begrijpen niet hoe het is om in mijn schoenen te staan."

Documentaire

Pas nadat Maurer een documentaire over een man met dezelfde problemen op televisiezender TLC zag, kwam hij tot de ontdekking dat zijn aandoening een naam had: scrotal lymphedema, een aandoening waarbij lymfevaten geblokkeerd raken. Maurer bezocht de dokter uit de documentaire die hij had gezien, maar kon de operatie nog niet laten plaatsvinden omdat hij niet genoeg geld had.

Nadat Maurer een GoFundMe-pagina startte en talloze acties opzette om geld binnen te halen, bereikte hij zijn doel: een bedrag van bijna 21.000 euro. Maurer kijkt uit naar de operatie, maar is ook angstig. "Met deze operatie loop ik het risico te overlijden of mijn penis kwijt te raken. Daarom ga ik voor de beste dokter."

De man kijkt er vooral naar uit om na zeven jaar weer seks te kunnen hebben met zijn vrouw en eindelijk verantwoord af te vallen om een gezond gewicht te bereiken.