Kledingketen Zara heeft woensdagochtend een gestreept kindershirt met een gele ster op de borst uit zijn webwinkel gehaald nadat er op sociale media enige opwinding was ontstaan over de 'davidster'. 

Het kinderkledingstuk zou volgens Twitteraars lijken op concentratiekampkleding met een Jodenster, de gele zeshoekige davidster die Joden in de Tweede Wereldoorlog gedwongen droegen op hun kleding.

"Het ontwerp was enkel en alleen geïnspireerd op de sherrifster van de klassieke Westernfilms", aldus een woordvoerder van Zara tegen NU.nl. 

"Hier zijn absoluut geen bijbedoelingen geweest. Voor de verwarring die we hebben veroorzaakt willen we graag onze excuses aanbieden. Er is niet goed over nagedacht."

Zara zelf noemt het kledingstuk 'dubbelzijdig shirt sheriff'. Het blauw-wit gestreepte shirt wordt door de Spaanse winkelketen in verschillende landen verkocht, waaronder Nederland, Duitsland en Israël.

Uit de verkoop

Volgens de woordvoerder is het desbetreffende shirt woensdagochtend pas aangeleverd. "We hebben het kledingstuk niet alleen online, maar ook bij de winkels meteen uit de verkoop gehaald. Bij sommige filialen hing het shirt nog niet eens in de winkels, maar nog achter in het magazijn."

"Al onze ontwerpen worden van tevoren gecontroleerd. Bij Zara had niemand van tevoren de link gelegd dat dit als beledigend gezien kon worden."

Volgens de woordvoerder kunnen er maar een aantal van de shirts zijn verkocht. 

Eerder deze maand kwam de kledingketen nog in opspraak door een t-shirt met de tekst: 'White is the new Black'. Ook toen onstond er commotie op sociale media omdat de tekst door sommigen racistisch werd geïnterpreteerd. Ook dit shirt werd meteen uit de collectie gehaald.