Op een containerschip van Maersk, dat op weg is naar de haven van Rotterdam, zijn vijf wilde Java-apen gevonden.

De bemanning heeft de groep inmiddels weten te vangen. Bij aankomst woensdag in de haven gaan twee mensen van Stichting Aap de verstekelingen ophalen. Dat meldt een woordvoerster van de stichting die uitheemse dieren opvangt, woensdag.

De vijf primaten zijn vermoedelijk in Maleisië aan boord geklommen. Of de 'lifters' weer terugreizen naar Maleisië, is nog niet duidelijk. Mocht dat gebeuren, dan gaan de dieren waarschijnlijk per vliegtuig terug. 

''Praktisch gezien zouden ze terug kunnen, maar de keuze om dat te doen of hier in een dierenpark te laten opnemen, wordt later gemaakt. Als ze hier vanmiddag aankomen, krijgen ze eerst een medische check. Daarna kunnen ze voorlopig bij ons worden gehuisvest", aldus een woordvoerster.

Apenheul

De eigenaar van het schip, Maersk, zocht eerst contact met de Apenheul maar werd doorverwezen naar de stichting Aap.

"Sinds 12 augustus hebben we contact. Aanvankelijk liepen de apen los rond op het schip, maar inmiddels zijn ze allemaal gevangen en samen in een krat gezet. Het is geen grote krat, maar je moet in dit geval roeien met de riemen die je hebt", zegt de woordvoerder. 

Na overleg tussen de douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de stichting is besloten dat de apen bij de stichting worden opgevangen.

De transporteur hoeft waarschijnlijk geen boete te vrezen voor de invoer van uitheemse diersoorten, zegt een woordvoerder van de NVWA.

De java-aap, een makakensoort, kan ongeveer een halve meter lang worden.