Een 36-jarige man uit Canada is in strijd met verzekeringsmaatschappij ICBC vanwege de pasfoto voor zijn nieuwe rijbewijs, waarop hij om religieuze redenen met een vergiet op zijn hoofd op staat.

De verzekeringsmaatschappij, die het nieuwe rijbewijs van Obi Canuel uitgeeft, heeft de man laten weten dat een vergiet niet wordt erkend als officiële religieuze verplichting. Hij heeft volgens de maatschappij alleen recht op een rijbewijs met een foto zonder vergiet. Op zijn verzekeringspas is de foto met het vergiet wel toegestaan.

Canuel voelt zich gediscrimineerd. "Belachelijk. Ik voel me spiritueel verbonden aan mijn vergiet. En het is niet aan een verzekeringsmaatschappij om te bepalen welk hoofddeksel wel of niet voor religieuze doeleinden mag worden gebruikt. Ze ontnemen mijn recht op religieuze expressie", zegt hij tegen CTV Vancouver.

De verzekeringsmaatschappij heeft Canuel een gratis nieuwe pasfoto aangeboden, maar dat aanbod heeft hij naast zich neergelegd. Canuel heeft zijn strijd met ICBC gedocumenteerd in een Youtube-video en hoopt op dat de maatschappij onder druk van de media toch overstag gaat. Mocht dit niet werken, dan maakt hij er een rechtszaak van.

Canuel is aanhanger van het pastafarianisme, de kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Dit geloof werd in 2005 opgericht als parodie op het creationisme en intelligent design. Een vergiet behoort tot de geloofsuitingen van de religie. 

In vier landen, waaronder de Verenigde Staten, is het voor ‘pastafari’ wel toegestaan om met een vergiet op de rijbewijsfoto te staan.