Kapitein Francesco Schettino van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia heeft een college gegeven over paniekbeheersing aan de gerenommeerde universiteit La Sapienza in Rome. 

"Ik ben uitgenodigd als deskundige en ik heb de studenten laten zien wat je moet doen als er paniek uitbreekt'', zei Schettino na afloop van het college volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

Schettino gaf zijn college aan masterstudenten Criminologie. De afdeling forensische psychologie van de faculteit Geneeskunde had hem uitgenodigd.

Een docent van de universiteit, die Schettino had uitgenodigd, moet van de rector magnificus voor een ethische commissie verschijnen. Minister van Onderwijs Stefania Giannini hekelt een veronderstelde poging om een masteropleiding door ''spektakel'' en het uitbuiten van een ''golf in de media'' aantrekkelijker te maken.

De Costa Concordia kapseisde op 13 januari 2012 bij het eilandje Isola del Giglio voor de kust van Toscane. 32 mensen kwamen om.

Een dag erna werd Schettino aangehouden wegens dood door schuld. Hij zou zich roekeloos hebben gedragen en zou honderden passagiers aan hun lot hebben overgelaten.

Reconstructie

Schettino zei dat hij de studenten een reconstructie heeft gegeven van de gebeurtenissen na het ongeluk en hun anekdotes heeft verteld over zijn ervaringen als kapitein van een schip met bemanningsleden van diverse nationaliteiten. De universiteit heeft hem beloond met een getuigschrift.

Op Twitter en Facebook tonen velen hun onbegrip over de keuze van de universiteit. Schettino werd de risee van Italië, toen de televisie telefoongesprekken uitzond met de kustwacht die hem sommeerde zijn plicht te doen en op het gehavende schip terug te keren.

''Ga weer aan boord, lul'', kreeg hij toegebeten. Schettino zegt dat hij per ongeluk in een reddingsboot was gevallen.