Een Zweedse vrouw uit Kläckeberga, in het zuidoosten van Zweden, heeft in de Kläckeberga kerk tassen vol menselijke beenderen aangetroffen.

De vrouw tilde een stuk zeil op en was geschokt na het zien van tientallen plastic zakken vol menselijke resten. Op haar blog beschrijft Kicki Karlén wat ze aantrof: "Er waren heel veel skeletten en botten in Ikea-tassen gepropt, ik telde er meer dan tachtig." 

Na onderzoek van Karlén bleek dat de botten al sinds 2009 op de betreffende plek stonden, nadat ze uit de grond werden gehaald tijdens een renovatie van de kerk voor het aanbrengen van een rolstoeltoegankelijke oprit.

"Onze missie was om de beenderen, die wel 500 jaar oud kunnen zijn, te documenteren en te herbegraven, maar de herbegrafenis werd uitgesteld en ik heb geen idee waarom", vertelt archeoloog Ludvig Papmehl-Dufaym, die meewerkte aan de opgravingen van vijf jaar geleden.

Papmehl-Dufay vertelt aan The Local dat hij niets wist over de staat van de botten en dat ze zouden zijn opgeslagen in Ikea-tassen. Maar, zo stelt hij: "Eigenlijk is dit niet eens zo'n slechte oplossing geweest. De tassen gaan het rottingsproces tegen. Maar natuurlijk kan het nooit goed zijn dat de botten zo'n lange tijd in de kelder hebben gelegen."

Het was de bedoeling om de skeletten korte tijd na de renovatie van de kerk te herbegraven op een andere locatie, maar de situatie werd gecompliceerd toen de provincie stelde dat de botten het kerkelijk terrein niet mochten verlaten.